Vrijwilligers aan het woord
BEA: ‘Omgaan met mensen is zo waardevol ongeacht de nationaliteit, je leert van elkaar in contact’
Vanuit Duitsland naar Nederland verhuisd. Zoekende naar interesses en zoekende in de taal.
‘Nadat de kinderen uit huis gingen en mijn man in ploegendienst zat, was ik op zoek naar dag invulling. Ik heb nooit hoeven werken en was zoekende naar mijn interesses en kwaliteiten. Ik houd van mensen en ik moet sociale contact hebben, voor mij heel van grote betekenis’.
Verschillende functies heeft Bea ingevuld, bij verschillende organisaties. Op onderzoek naar haar kracht en interesses. Voorop staat dat Bea zich verder wil ontwikkelen. Bij het Sociaal Team verzorgde ze lichte ondersteuning bij inwoners uit de gemeente, Buurtbemiddeling was haar tweede vrijwilligerswerk. ‘Het mooiste hieraan was het contact met de collega’s, samen een plan opstellen en tactiek bepalen, hoe wij de inwoners kunnen ondersteunen bij het vinden van een passende oplossing voor hun conflict’.
Bea heeft als taalambassadeur zich ingezet voor het Taalhuis. ‘Spreken voor groepen vond ik lastig, maar nu niet meer. Ik heb mijzelf uitgedaagd en verder ontwikkelt, de onzekerheid en angst is hierdoor naar de achtergrond verdwenen’.
Bea zit in het bestuur van het Dorpshuis en ze is vrijwilliger bij Home-Start. ‘Bij het Dorpshuis ben ik gestart uit nieuwsgierigheid. Ik wil kennis opdoen, wat doet een bestuur en wat kan ik hieraan bijdragen?’. ‘Bij Home-start’ kan ik mijn eigen ervaring van het moederschap inzetten, maar ook levenservaring is van grote meerwaarde. Het is de kunst om aan te sluiten bij wat de ouders willen leren en hen hierbij ondersteunen’.
Ook ondersteunt Bea de vrouwengroep. Een groep waar problemen met elkaar besproken worden, waar samen naar oplossingen gezocht wordt. ‘Het bieden van een luisterend oor is zo belangrijk’. Actualiteiten in het nieuws worden besproken, maar ook worden er verschillende activiteiten gedaan. Ondersteuning bij verder ontwikkelen van de Nederlandse taal staat ook vol in de aandacht.
Doordat Bea altijd andere mensen wil helpen, heeft ze niet altijd haar eigen grenzen scherp. Eigenlijk geen tijd hebben om iemand te ondersteunen, maar toch in actie komen. ‘Ik wil mensen graag helpen, ze laten groeien. Dit vind ik van grote meerwaarde’. Ook het stellen van grenzen rondom is een hulpvraag is niet altijd even makkelijk. ‘Je wordt gevraagd om met iemand twee wekelijks een kopje koffie te drinken, in het kader van eenzaamheid bestrijden. Soms wordt dat uitgebreid, op verzoek van de inwoner. Het is dan belangrijk om mijn grens te bewaken en zo nodig de vraag bij de organisatie neer te leggen.
Bea blijft zich constant ontwikkelen, ze volgt trainingen over verschillende onderwerpen. Van dementie tot het herkennen van drugsgebruik. Ook blijft ze nieuwe uitdagingen aanpakken. ‘Misschien wil ik binnenkort wel ander vrijwilligerswerk gaan doen, zodat ik mijzelf kan blijven ontwikkelen en uitdagen’.
In het dorp is Bea een bekend persoon. Inwoners van het dorp weten Bea te vinden. Bea is toegankelijk en makkelijk te benaderen. ‘Ik wil mensen helpen met het vinden van een oplossing, maar als ik dat niet kan dan verwijs ik ze door naar de juiste instantie. Mede door het vrijwilligerswerk wat Bea altijd heeft gedaan weet ze de weg naar de juiste ondersteuning te vinden.
‘Bea, je had maatschappelijk werkster moeten worden’. Een groot compliment, die Bea met regelmaat ontvangt van naasten, maar ook van de mensen die zij heeft geholpen!
GREETJE
Hallo lezers,
Er is mij gevraagd een stukje te schrijven over vrijwilligerswerk. Nou dat wil ik wel doen, ik vind vrijwilligerswerk namelijk een verrijking voor het leven. Ik doe het dan ook wel al heel erg lang met heel veel plezier, niet altijd hetzelfde hoor net als bij een baan moetje af en toe wisselen.
Nou vraag je, je waarschijnlijk af: verrijking??. Ja echt, het levert mij altijd een goed gevoel op. Ik leerde veel nieuw mensen kennen sommigen werden vrienden, ook had ik fijne gesprekken met medevrijwilligers maar ook met de mensen waar ik dit werk voor doe. Dus je geeft wat en krijgt er ook wat voor terug.
Naast vrijwilligerswerk heb ik ook altijd 40 uur gewerkt als verpleegkundige in het Refaja ziekenhuis en latere jaren 24 uur want toen had ik een gezin met kinderen.
Je kunt vrijwilligerswerk op vele manieren doen zo was hulpmoeder op de peuterschool en de scholen van de kinderen. Later vrijwilliger bij de voetbalvereniging en tot nu toe zit ik in het bestuur van de speeltuinvereniging, vrijwilligster bij het dorpshuis. Zo blijf ik mooi onder de mensen nu ik gestopt ben met werken. Maar als er een nieuwe uitdaging op mijn pad komt ga ik deze niet uit de weg.
In de gemeente Borger- Odoorn is een moestuinproject gestart waar ook vrijwilligers voor worden gevraagd dus MELD JE AAN. Het is kan leerzaam zijn om in de tuin te werken en je ziet nieuwe en andere mensen misschien worden dit wel nieuwe vrienden. Het is gezellig werken en vele handen maken licht werk en het is ook nog voor een goed doel. Ik zie jullie al zitten met thermoskan koffie of thee drinken, gezellig kletsen en werken in de tuin.
Ik wil maar benadrukken vrijwilligerswerk is echt leuk voor iedereen die dit maar wil zien. Iedereen kan wat doen, echt probeer het maar eens. Er is van alles te doen in de tuinen zoek wat bij je past en je zult er veel plezier aan beleven, misschien wordt je er wel vrolijker van en het is lekker gezond een beetje buiten werken.
Voor iedereen die vrijwilligerswerk wil doen is er altijd wat passend te vinden.
Groetjes, Greetje Oosting (een vrijwilligster).